Kokonaiset 35 vuotta on Rautavaaran Harrastajateatteri viihdyttänyt ihmisiä.
Rautavaaran Harrastajateatterin taival on kulkenut onnellisten tähtien alla. Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset tahi leipääntymiset eivät ole sammuttaneet sitä kipinää, johon heinäkuun 16. päivänä 1986 ryhmä teatterikärpäsen puraisemia ihmisiä alkoi puhaltamaan.
Alussa kärpänen oli päässyt puraisemaan Hakkaraisen Hilkkaa, Happosen Ulla-Maijaa, Korhosen Juhania, Korkalaisen Senjaa, Nissisen Jormaa, Pursiaisen Heikkiä, Pursiaisen Marttia, Rossisen Kaijaa ja Turusen Urhoa. Metsäkansalla oli luomisen tarve, kirjoitti silloin lehti kansalaisopiston näytelmäpiiristä. Rannankylällä alettiin tehdä näytelmää Unto E. Heikuran tekstiin kirjailija-ohjaaja Matti Pajulan komennossa. Esityksestä lehti totesi sitten, että yleisön pyynnöstä rannankyläläiset eivät aio jättää esitystä yhteen kertaan ja jatkoi, ettei ole syytäkään. Niin lähti liikkeelle Rautavaaran Harrastajateatterin elämyksiä tuottava taival.
Esityspaikkoja
Viime vuosina teatterin on nähnyt, kuullut ja kokenut Keyrittyjoen mutkassa Jokiharjussa. Esityspaikat vaihtelivat vuosien saatossa. Alkuun oli Aittarinne, sitten seurakunnan rantaa, ala-astetta, Monaria ja vierailla paikkakunnilla taloa sekä torppaa.
Kehitys
Teatteri investoi 2002 ja 2003 Kalakukko ry:n tukemana kehittämishankkeena yhteistoimintaan palveluyrittäjien kanssa, teatterin toimivuuteen sekä tilojen laajennukseen ja kunnostukseen. Yhteistoimintaan on hakeuduttu myös muiden teattereiden kanssa. Parhaimmillaan teatteri on esittänyt kauden aikana kahtakin näytelmää. Myös ohjelmapalveluihin on riittänyt energiaa. Koulutusta ei ole vältelty ja sitä on voitu toteuttaa erityisesti pohjoissavolaisten teattereiden yhteistyöjärjestön PoSHy ry:n kautta. Vuosien saatossa opin jyviä on nokittu Lasse Ahon, Paavo Liskin, Jouko Turkan, Maija-Liisa Martonin, Tuija Piepposen, Matti Pajulan, Marita Naavan, Lauri ja Tarja Jäniksen, Tarmo Valkosen jne. koulutuksissa. Koulutusta on ollut myös kirjoittamisesta, maskeerauksesta ja valaistuksesta.
Tulossa on uusi Jokiharjun teatterin Kunnostus- ja kehittämishanke 2024 – 2025. Rautavaaran teatteri aikoo kunnostaa alkujaan v. 1959 tanssilavaksi rakennetun ja myöhemmin Jokiharjun kesäteatteriksi muutetun kiinteistön osittain Kalakukko ry.n tukemana kehittämishankkeena. Rautavaaran Harrastajateatteri on vuosien saatossa kehittänyt tilojaan ja toimintaansa mm. alun katsojamäärä nousi muutmssa vuodessa n. 800 katsojasta – 3800:aan. Koronavuosien jälkeen ei vielä ole päästy samoihin lukuihin. Teatteri on varautunut vuosien saatossa nyt tapahtuvaan kiinteistön kunnostukseen. Kiinteistön esiintymislavan katto ja seinät ovat tiensä päässä ja siksi kiireellisen kunnostuksen tarpeessa.
Tulevan hankkeen tavoitteen on varmistaa kesäteatteri- ja kulttuuritoiminnan jatkuminen mahdollisuuksineen ja toimintoineen. Teatteri on sitoutunut erityisesti lasten ja nuorten teatteritoiminnan kehittämiseen mm. koulun, esikoulun ja päiväkodin kanssa. Yhteistyö Rautavaran kunnan kanssa on edistynyt hankkeen kehittämisen myötä. Teatteri Rautavaaralla kiinnostaa myös lähiseudun osaavia harrastajia. Tavoite on hankkeen ohella saada osaavia tekijöitä esiintymislavan ulkopuolisiin tehtäviin. Hanke toteutetaan esityskausien ulkopuolella 1. elokuuta 2024 – 31.lokakuuta 2025.
Teatterilaisia on tullut ja mennyt. Uudet ja vierailevat ovat myös olleet riskejä puhaltajia teatterin purteen. Merkittävää on ollut oman pitäjän ja ihmisten elinympäristön ja historian asioiden pohtiminen näytelmien kautta. On työstetty Jaakko Summasen Pohjan poika, Meeri Perän alias Pauli Koposen Kirkon polttajat sekä Maxi Kaukosen kirjoittamat ja M. Ilopuron sanoittamat laulunäytelmät Elämän uittoränni ja Homelite, joihin sävelet tekivät Mauri Meick Sepponen ja Reino Bäckström. Elämän uittorännistä tehtiin Kaukosen ja Sepposen kanssa myös CD ja radiokuunnelma lauluineen.
Antaa kulttuurin kukoistaa, jos se kukoistaakseen on!
Näytelmät
- 1986 Kylän viimeinen nainen
- 1987 Oltaiskos kultia
- 1988 Simpauttaja
- 1989 Simpauttaja
- 1990 Tulitikkuja lainaamassa
- 1991 Ulvova mylläri
- 1993 Viisas neitsyt
- 1994 Korven kyyneleitä
- 1995 Ihmetohtori
- 1996 Savon sulttaani
- 1997 Peräkylän profeetta
- 1998 Kirkon polttajat
- 1999 Mooseksen pontikkapisnes
- 2000 Konsultti
- 2001 Elämän uittoränni
- 2002 Homelite
- 2003 Mooses ja mafian miehet
- 2004 Rajaralli
- 2005 Kiusaajien katekismus
- 2006 Onni tulee Pietarista
- 2007 Mooses Viinanen, luojan mieliharmi
- 2008 Koettakaa vedellä; vastasi palopäällikkö
- 2009 Olof, taivaanlintu
- 2010 Kuin telkkä pöntöstä
- 2011 Poikamiehen pesäpuu
- 2012 Lusikan mitta kuolemasta
- 2013 Sata hehtaaria taivasta
- 2014 Osuuskaupan Maria
- 2015 Vihkikuva peilissä
- 2016 Pakettiratkaisu
- 2017 Viagraa ja vainajia
- 2018 Valtion vakituinen mies
- 2019 Kodin puolella rajaa
- 2020 Akkaralli
- 2021 Tulitikkuja lainaamassa
- 2022 Akka-agentti
- 2023 Vallaton Vihtori
- 2024 Rusetteja vanhasta muistista