OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Telkkä9Telkkä9
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kokonaiset 35 vuotta on Rautavaaran Harrastajateatteri viihdyttänyt ihmisiä.

Rautavaaran Harrastajateatterin taival on kulkenut onnellisten tähtien alla. Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset tahi leipääntymiset eivät ole sammuttaneet sitä kipinää, johon heinäkuun 16. päivänä 1986 ryhmä teatterikärpäsen puraisemia ihmisiä alkoi puhaltamaan.

Alussa kärpänen oli päässyt puraisemaan Hakkaraisen Hilkkaa, Happosen Ulla-Maijaa, Korhosen Juhania, Korkalaisen Senjaa, Nissisen Jormaa, Pursiaisen Heikkiä, Pursiaisen Marttia, Rossisen Kaijaa ja Turusen Urhoa. Metsäkansalla oli luomisen tarve, kirjoitti silloin lehti kansalaisopiston näytelmäpiiristä. Rannankylällä alettiin tehdä näytelmää Unto E. Heikuran tekstiin kirjailija-ohjaaja Matti Pajulan komennossa. Esityksestä lehti totesi sitten, että yleisön pyynnöstä rannankyläläiset eivät aio jättää esitystä yhteen kertaan ja jatkoi, ettei ole syytäkään. Niin lähti liikkeelle Rautavaaran Harrastajateatterin elämyksiä tuottava taival.

Esityspaikkoja

Viime vuosina teatterin on nähnyt, kuullut ja kokenut Keyrittyjoen mutkassa Jokiharjussa. Esityspaikat vaihtelivat vuosien saatossa. Alkuun oli Aittarinne, sitten seurakunnan rantaa, ala-astetta, Monaria ja vierailla paikkakunnilla taloa sekä torppaa. 

Kehitys

Teatteri investoi 2002 ja 2003 Kalakukko ry:n tukemana kehittämishankkeena yhteistoimintaan palveluyrittäjien kanssa, teatterin toimivuuteen sekä tilojen laajennukseen ja kunnostukseen. Yhteistoimintaan on hakeuduttu myös muiden teattereiden kanssa. Parhaimmillaan teatteri on esittänyt kauden aikana kahtakin näytelmää. Myös ohjelmapalveluihin on riittänyt energiaa. Koulutusta ei ole vältelty ja sitä on voitu toteuttaa erityisesti pohjoissavolaisten teattereiden yhteistyöjärjestön PoSHy ry:n kautta. Vuosien saatossa opin jyviä on nokittu Lasse Ahon, Paavo Liskin, Jouko Turkan, Maija-Liisa Martonin, Tuija Piepposen, Matti Pajulan, Marita Naavan, Lauri ja Tarja Jäniksen, Tarmo Valkosen jne. koulutuksissa. Koulutusta on ollut myös kirjoittamisesta, maskeerauksesta ja valaistuksesta.

Teatterilaisia on ollut, tullut ja mennyt. Uudet ja vierailevat ovat myös olleet riskejä puhaltajia teatterin purteen. Merkittävää on ollut oman pitäjän ja ihmisten elinympäristön ja historian asioiden pohtiminen näytelmien kautta. On työstetty Jaakko Summasen Pohjan poika, Meeri Perän alias Pauli Koposen Kirkon polttajat sekä Maxi Kaukosen kirjoittamat ja M. Ilopuron sanoittamat laulunäytelmät Elämän uittoränni ja Homelite, joihin sävelet tekivät Mauri Meick Sepponen ja Reino Bäckström. Elämän uittorännistä tehtiin Kaukosen ja Sepposen kanssa myös CD ja radiokuunnelma lauluineen.


Antaa kulttuurin kukoistaa, jos se kukoistaakseen on!